استاد رحیمپور ازغدی در نشست انقلاب اسلامی و فضای مجازی:
انقلابی ماندن در فضای رسانه مشکل است و هزینه دارد/ هنر گفتمان سازی در رسانه ها چگونه اتفاق می افتد؟
در فضای مجازی، رسانه و سینما، حاکمیت اقتصادی است. نباید فکر کنیم که تمام مسائل، مباحث عقیدتی و اشتباهات نظری است و برخی به دنبال حق هستند، اما دچار اشتباه شدهاند؛ بخش تعیینکننده در عرصه فضای مجازی، مسئله منافع سرمایهداری است. آنها هزینه میکنند و میفهمند که اگر از طریق فضای مجازی افکار عمومی بشریت، ذهن دنیا را کنترل کنند.
به گزارش سرویس اندیشه دینی پایگاه 598، استاد حسن رحیمپور ازغدی در نشست اندیشهای انقلاب اسلامی و فضای مجازی که به همت مجمع فعالان فضای مجازی انقلاب اسلامی (فرا) و کانون اندیشه جوان در دانشکده حقوق دانشگاه تهران برگزار شد به بیان سخنانی پرداخت که مشروح آن در ادامه میآید:
استاد رحیمپور با اشاره به اهمیت فضای مجازی در اوضاع کنونی دنیا افزود: فضای مجازی در عنوان مجازی است درحالیکه امروز، حقیقی تر از ارتباطات حضوری و فیزیکی و مکانیکی شده است و امروز فضای مجازی، در اصل فضایی حقیقی است. وی افزود برخی از نظریه پردازان عرصه فضای مجازی و رسانه اصلا ورود نیروهای انقلابی دراین فضا را ناممکن و لغو تلقی کردهاند.
استدلال آنها عمدتا این است که رسانه مدرن متعلق به جهان مدرن است و امر قدسی در پیچیدگی های جهان مدرن، قابل دوام نیست. اصلا عرصه مدرن، عرصه مفاهیم قدسی نیست. ادعای آنها این بود که هیچ روزنه روشنی برای مداخله در روند و مضمون فضای رسانهای جدید و مواجه با این نظم سیاسی و اقتصادی جهان وجود ندارد و ممکن نیست کسانی با گفتارهای قدسی و انقلابی، یعنی هم در جهت براندازی نظم حاکم بر جهان و هم با نیروی معنوی – دینی برای ساختارشکنی نظم سکولار که حاکم بر سیاست و اقتصاد در جهان بود، وارد میدان شوند.
چهاردهمین مقاله شفاهی بخش دوم بحران جنسی ، کرامت جنسی و فمینیزم اسلامی ، به گفتگو در حوزه حقوق و اخلاق جنسی اختصاص دارد و به پرسشهایی در حول الگوی روابط دختر و پسر ، کارکرد" ازدواج موقت " و آسیب شناسی آن ،مفهوم شناسی " حجاب "، " شهوت "، کرامت جنسی زن، جایگاه " عشوه " و " آرامش " ، ازدواج آسان عقلانی و اخلاقی ،مفهوم شناسی" رنج " ، " شادی " ، " سعادت " ، " تحمل " ، " خوشگذرانی " ، حد وسط " فقر و طغیان " و ..... می پردازد .
سیزدهمین مقاله شفاهی استاد حسن رحیمپور به کوشش موسسه فرهنگی هنری طرحی برای فردا منتشر شد. در این هفته نامه صوتی به حقوق و کرامت زن در فقه اسلامی پرداخته است .
در این نوبت به پاسخ پرسشهایی در مضامین ذیل می پردازیم :
1- تناسب حقوق و مسئولیتهای زنان .
2- دختران، زودتر از پسران، صاحب حقوق می شوند .
3- تحقق ظرفیت خطاب الهی و حضور در محضر عقلانیت دینی، انعقاد شعور انسانی، بلوغ ذهن و زبان و تقدم در تشرف معنوی و فضایل انسانی در دختران، سریعتر از پسران است .
4- حقوق مدنی و مالی و سیاسی زنان، پیش از مردان، به رسمیت شناخته می شود .
5- نسبت تکلیف و طاقت .
6- نگاه سکولار، نگاه مسیحی و نگاه اسلامی به بحران جنسی در جهان .
7- مفهوم شناسی استقلال اقتصادی زن .
8- امنیت اجتماعی زن، فروپاشی خانواده و هجوم به حریم جنسی .
9- اختلاط جنسی و عاطفی زنان و مردان، نسبت هرج و مرج جنسی با خشونت جنسی .
دوازدهمین مقاله شفاهی استاد حسن رحیمپور(ازغدی) به کوشش موسسه فرهنگی هنری طرحی برای فردا منتشر شد.این پرسش و پاسخ صوتی به اندیشه سیاسی، از دو زاویه نظر میکند و مفاهیم ذیل را به بحث می گزارد : از سوئی، فرمایشات حضرت امیر (ع) در حوزه تأخیر حقوق و نسبت آن با مطالبه حقوق، اهمیت حقوق سیاسی، تکافوء و تعادل حقوق متقابل، الهی یا سکولار بودن حقوق بشر، نسبت صلاح و فساد دولت و ملت، ارتباط حقوق با دین و معنویت و با وحدت و همبستگی یا فروپاشی اجتماعی، نسبت حقوق مردم با توطئه در دین و تعطیل احکام و بی تفاوتی اجتماعی، حقوق خانواده، نسبت تقوا با مشارکت در دنیا، اقتدار اراذل و انحلال دولت ها و ...به بحث گذارده می شود .
و از سوی دیگر مبانی سیاست سکولار مدرن با ایده هایی از ماکیاول تا بنتام در خصوص تحلیل تئوری سیاسی و مفهوم نظریه، نسبت علم سیاست با فلسفه سیاست، متدلوژی در سیاست، نسبت "قدرت" با "مذهب" اخلاق، "حقوق" و "فلسفه"، غایت سیاست، انضباط ذهن تحلیلی، مفهوم "حاکمیت" و "مشروعیت" "دولت ملی" و "فراملی گرایی" و معادله "آزادی فرد" با "اقتدار دولت" و .... مورد مداقه قرار می گیرد .
یازدهمین مقاله شفاهی استاد حسن رحیمپور(ازغدی) به کوشش موسسه فرهنگی هنری طرحی برای فردا منتشر شد. در این نوبت تنها به یک پرسش می اندیشیم که مادر هزار سوال است ،پرسش از شخصیت امام حسن بن علی (ع) و تعریف ایشان از زندگی عقلانی و جهادی ،و از غربت ناشناختگی او.
یازدهمین مقاله شفاهی استاد حسن رحیمپور(ازغدی) به کوشش موسسه فرهنگی هنری طرحی برای فردا منتشر شد. در این نوبت تنها به یک پرسش می اندیشیم که مادر هزار سوال است ،پرسش از شخصیت امام حسن بن علی (ع) و تعریف ایشان از زندگی عقلانی و جهادی ،و از غربت ناشناختگی او.
از معرفتشناسی تا روانشناسی
(درون و بیرون، ماده و معنای انسان)
دهمین مقاله شفاهی استاد حسن رحیمپور(ازغدی) به کوشش موسسه فرهنگی هنری طرحی برای فردا منتشر شد. این پرسش و پاسخ صوتی به واکاوی انتقادی در ریشههای معرفتشناختی و انسانشناختی دو رویکرد عمده در روانشناسی پرداخته است.
این نوبت از مجموعه مقالههای شفاهی حسن رحیمپور (ازغدی) به پاسخ چند پرسش در حوزه انسانشناسی به نحو عام و روانشناسی به نحو خاص، اختصاص یافته و دو زاویه نگاه پوزیتیویستی و اگزیستانسیالیستی در این زمینه را بررسی کرده است؛ دو زاویه نگاهی که در وهله اول تفاوتهای بنیادینی با یکدیگر داشته اما در نهایت، هر دو رویکرد، ماهیتی سکولاریستی و غیر دینی دارند.
این گفتار تاکید دارد در هر دو سنخ روانشناسی که هر کدام مبتنی بر یک نوع معرفتشناسی است، نکات مثبت و قابل قبولی وجود دارد که با معرفتشناسی، انسانشناسی و روانشناسی اسلامی سازگار است و دقتهای قابل تحسینی در بخشهایی از هر دو جریان روانشناسی غرب صورت گرفته اما نکات چشمگیری از روانشناسی این هر دو رویکرد نیز با آموزههای دینی و نیازهای انسانی ناسازگار و نیازمند نقادی است.
در این پرسش و پاسخ 50 دقیقهای پس از اشاره به برخی شاخصهها و برشمردن تفاوتهای این دو رویکرد با یکدیگر، به اختصار به برخی تناقضهای هر دو رویکرد با روانشناسی و انسانشناسی از منظر اسلامی نیز اشاره شده است.
روشن است که چنین موضوعاتی، بسیار پردامنه و نیازمند بحثهایی مفصل است اما از باب تأثیرگذاری چنین نظریاتی در آموزش و پژوهش رشته روانشناسی و پیامدهای انکارناپذیر آن در حوزه تعلیم و تربیت، ضروری است به اهل تحقیق و تأمل، سرنخهایی داده شود تا از چنین منظری نیز به مسائل بنگرند و بیش از پیش به مرزهای روانشناسی از منظر اسلام با سایر مکاتب توجه کنند.
پروژه "دربار- روشنفکر- استعمار" در اخلاقستیزی، کشف حجاب و سبک پوشش سکولار
نهمین مقاله شفاهی استاد حسن رحیمپور (ازغدی) به مناسبت روز عفاف و حجاب (21 تیر) منتشر شد. در این مجموعه 60 دقیقهای به طرح چند نکته و پاسخ به چند پرسش در باب تاریخ و منشاء مبارزه با حجاب در کشورهای اسلامی به ویژه در غرب آسیا (خاورمیانه) پرداخته شده است.
در این گفتار نمونههایی از تاریخ فرهنگی ایران در دورههای قاجار و پهلوی بیان میشود تا به این نکته توجه داده شود توطئه کشف حجاب در کشورهای اسلامی در بیشتر موارد، ریشههای استعماری و سیاسی داشته که در پوشش شعار پیشرفت و آزادی و تأمین حقوق زنان اما در واقع به قصد سلطه فرهنگ بیگانه و تغییر سبک تفکر و سبک زندگی ملتها صورت گرفته است؛ پروژهای که در پی از بین بردن پشتوانههای فرهنگی یک کشور و به دنبالش وابستگی اقتصادی و سیاسی راهبری شده است.
در این مقاله شفاهی، پرسشها و موضوعات ذیل بازخوانی میشود:
- مروری بر هجوم فرهنگی کشورهای غربی به کشورهای اسلامی(مصر، الجزایر، ترکیه، ایران، افغانستان و...) در زمینه اخلاق جنسی و فرهنگ عفاف
- اشاعه و گسترش فرهنگ ولنگاری در لوای پیشرفت و نواندیشی!
- مروری بر روند شکلگیری فرهنگ اباحهگرایی در سطح افکار عمومی ایرانیان توسط طبقه اشراف و درباریان و فرقههای بابیت و بهائیت
- بازخوانی سازوکارهای تحمیلی و اجباری دربار برای تغییر فرهنگ پوشش در جامعه ایران
- بازکاوی ریشههای پوشش زنان در فرهنگ ایران باستان و قیاس با دعاوی رژیم پهلوی در باب ایرانیگری و باستانگرایی
- مروری بر الگو و سبک پوشش زنان در ایران باستان
- بررسی نقش مدارس مذهبی آمریکایی و فرانسوی دوره قاجار و پهلوی در گسترش فرهنگ غربی در بین ایرانیان
پرسش هایی در باب شهرسازی و معماری؛ عقلانیت، عدالت، معنویت
هشتمین بستهصوتي «پرسش وپاسخ»بااستادحسن رحيمپور (ازغدی) به مناسبت انتخابات شورای شهرو خطاب به مدیریتهای شهری درتارنمایRahimpour.irدردسترس قرارگرفت.
هشتمین مقاله ازمقالات شفاهی استاد رحیمپور(ازغدی)به بررسی نسبت شهرسازی و معماری با عقلانیت، عدالت و ارزشهای اخلاقی در نگاه اسلامی میپردازد. این مجموعه پرسش و پاسخ که مروری بر مهمترین پرسشها در باب معنای شهر اسلامی و شهرسازی اسلامی است،مواردی ازاین قبیل رابررسی کرده است:
- سبکهای شهرسازی و صیانت از عفت عمومی و حریم شخصی
- تاثیر سبک و سیاق شهرسازی بر آسایش و آرامش یا تنش و فرسایش روانی شهروندان
- رفتارشناسی شهروندان و ضروت شهرسازی برای رفتارسازی(از بین بردن و دگرگون کردن رفتارهای ناسالم و پیدایش رفتارهای سالم)
- بررسی نسبت شهرسازی با عدالت: معیارها و ملاکهای توزیع امکانات و خدمات شهری در شهر اسلامی
- مدیریت "تمرکززایی و تمرکززدایی"، تراکم شهری و حاشیهنشینی در شهر اسلامی
- بررسی نسبت شهرسازی و قشربندی اجتماعی در شهر اسلامی
- شهرسازی اسلامی و مدیریت شکافهای اجتماعی و اقتصادی
در این مقاله شفاهی که با توجه به برگزاری چهارمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستادر ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ منتشر شد،شوراهای اسلامی شهر و روستا را در مقام مرجع تصمیمگیر و ناظر به موازات خدمترسانی به مردم،به مسائل بنیادی در شهرسازی توجه میدهد و ضمن طرح شماری از پرسشهای اساسی در باب بایدها و نبایدهای شهر اسلامی تاکید میکنداگر به جای مجادلات بیهوده شخصی و باندی، یک هماندیشی وسیع جدی در دستور کار بگذاریم، خواهیم دید چه قدر موضوع برای اندیشیدن در مسیر تمدنسازی اسلامی معاصر و ساختن جامعهای بر اساس عقلانیت و معنویت و عدالت و در سایه توحید وجود دارد.این موضوع باید در بورس گفتگوهای حوزوی و دانشگاهی، مدیریتهای شهری و شوراهای شهر و روستا و رسانهها قرار گیرد و به گونهای دنبال شودکه به جمعبندیهای دقیقتر و جمعیتر و عملیتر منجر شود تا با استفاده از معارف ناب دینی و دانش و تجربههای تاریخی و جهانی، کارهای ضروری و وظایف سترگی که پیش روست را به سرانجام رسانده و نمونهای از شهر اسلامی را شکل دهیم.
پرسش هایی در باب نسبت «دين آسان» با مفهومشناسي «تكليف و جهاد»
هفتمین مقاله شفاهی حسن رحیمپور
نسبت «دين آسان» با مفهومشناسي «تكليف و جهاد»
هفتمين بسته صوتي «پرسش و پاسخ» با استاد حسن رحيمپور (ازغدی) به کوشش موسسه طرحی برای فردا منتشر شد و در تارنمای Rahimpour.ir در دسترس قرار گرفت.
هفتمین مقاله از مجموعه مقالات شفاهي رحیمپور (ازغدی) به بازکاوی «فطري بودن دين»، معناي «دين آسان» و مفهومشناسي «تكليف» پرداخته و پرسشها و مفاهيمي از اين قبيل را بازخوانی کرده است:
1- «حنيف و فطري بودن» اسلام، چگونه با «تكليف»گرايي سازگار است؟!
2- اگر قرآن کریم فرمود: «يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَ لا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ» (بقره(2):185) و شریعت محمدی، شریعت سهله سمحه نامیده میشود (بُعِثْتُ بِالْحَنِيفِيَّةِ السَّهْلَةِ السَّمْحَة)، چرا «دين آسان» از «جهاد با نفس» و «جهاد اجتماعي» سخن ميگويد؟
3- گرايشات و استعدادهاي ذاتي انسان در هندسهی اسلامي «تكاملگرايي»، چگونه صورتبندي شده است؟
4- شباهتها و تفاوتهاي خداي انبياء، خداي جوكيان و صوفيان و خداي فيلسوفان کدام است و تأثير هر یک از این خداشناسیها در سبك زندگي چیست؟ متافيزيكهاي خيالي و ساختگي چه نسبتی با سبك زندگي برقرار میکند؟
5- بخش دیگری از این پرسش و پاسخ، به معناشناسي مقولاتي چون شادي «دروني شده» و پايا، خدعه با خدا، تعادل و اعتدالگرایی در جهان و انسان و جامعه، ابعاد تكامل و چگونگي رفع موانع کمال در جامعه و تاريخ و طبيعت، اعتدال در پاسخ به نیازهای غریزی، كاركرد تكامليِ احكام فقهي و اخلاقي، مفهوم «منكر و معروف» و نسبت آن با معرفت فطری و انكار فطري، پرداخته است.
6- مقام و مفهوم «طبیعت» از منظر اسلام چیست و چرا «طبيعتشناسي اسلامي»، نه وازنش و ترس از طبيعت و نه پرستش طبيعت؛ نه به معنای گريز از طبیعت و نه بهرهکشی كافرانه و مسرفانه از طبیعت بلكه شناخت توحيدي طبيعت و به خدمت گرفتن آن در چارچوب عدالت و اخلاق میباشد؟ در این منطق، طبيعت، وحشي و بيهدف نیست بلکه به مثابهی مخلوق و آيهی خداوند و امانت او بوده كه براي انسان، مسخّر شده است.
7- نسبت خدا، انسان و جهان، فاطر و فطرت و مفطور و مفهوم سنّتالله و خلقالله و تغييرناپذيري آن (تغيير در چارچوب قوانين الاهي يا تغيير قوانين الاهي؟!) از دیگر مواردی است که در این مجموعه، مطمح نظر قرار گرفته است.
8- فطري بودن «جهاد»، تقوی و تعديل قواي انساني، مهار ديكتاتوري نفس و تسخير خود، طبيعت و طاغوتهاي عالَم، پاسداري از فطرت الاهي بشر، دوسويگي انسان، شرّ بودن "غريزه و لذّت" يا شرّ بودن عدم تعادل در "غريزه و لذّت"؟ تسليم در برابر "خدا" يا تسليم در برابر "طبيعت و جامعه"؟ كنترل خود، جامعه و طبيعت در مسير حقّ و تعادل
9- لزوم عصمت و عدالت در حاكميت و امامت بر جامعه بشري و ضرورت شکلگیری امت واحده و پیوست جهانی.
10- ولايت اشخاص يا ولايت مصاديق ارزشها؟
از دیگر سرفصلهایی است که در این پرسش و پاسخ 45 دقیقهای، به بحث گذارده شده است.
معرفتشناسی و مردمسالاری (اندیشه سیاسی و اجتماعی سکولار)
هفتهنامة صوتی شماره ( 6 ) سایت Rahimpour.ir در دسترس قرار گرفت.
ششمین مقالة شفاهی استاد رحیمپور به بررسی مبانی معرفتی و زیرساختهای "اندیشه سیاسی و اجتماعی"، اختصاص یافته و تفاوت اندیشه سیاسی اسلام و غرب و تعارض چشماندازها را از معرفتشناسی تا اخلاق و حقوق و سپس سیاست و علوم اجتماعی، مرور کرده و کلیشهسازیهای پیشینی از قبیل "سنّتی" و "مدرن" را جامع و مانع ندانسته و برخی دوقطبیهای نادرست را از این دو منظر به بحث گذارده است از قبیل: "دو قطبی طبیعت یا ماوراء طبیعت" ؟ دنیا یا آخرت؟ کرامت انسان یا عظمت خداوند؟ قداست یا عقلانیت؟ برونگرایی یا درونگرایی؟ آزادی یا مسئولیت؟ فرد یا جامعه؟ حق یا تکلیف؟ پیشرفت یا ثبات؟ حقیقت یا نسبیّت؟ سود یا ارزش؟ لذّت یا کمال؟ مصلحت یا حقیقت؟ منافع یا فضایل؟ حقا... یا حقالناس؟ نفسانیت یا شریعت؟ قانون خدا یا رأی مردم؟ تقوی یا تمدّن؟ عدالت یا توسعه؟ تقدیر یا اختیار؟ وحدت یا مدارا؟ مطلقاندیشی یا نسبیتانگاری؟ قانون یا آزادی؟ و ...
همچنین به تفصیل به نسبت "عقل و نقل"،" عقل و دین"، "علم و دین"، در فرهنگ اسلامی و تفاوت آن با فرهنگ غرب پرداخته و تعامل "علوم عقلی" و "علوم نقلی" به عنوان مجاری درک حقیقت و ملاک خطا در هر یک، مفهوم حجّیت "عقل و نقل"، خطاپذیری در "عقل و نقل"، واضع یا کاشف بودن "عقل"، مفهوم "عقلانی بودنِ" دین و "دینیبودنِ" عقل و ... از منظر متفکران اسلامی، مورد تحلیل قرار گرفته است.
این پرسشها ناظر به، زیرساختهایی است که محورهای اصلی برای تبیین مفاهیم سیاسی و مشروعیت "انتخابات" از منظر مردمسالاری اسلامی و تفاوت آن با دمکراسی لائیک به شمار میرود.
پرسش هایی در باب انتخابات اسلامی و انتخابات لیبرال
پنجمين مقاله شفاهي استاد حسن رحيمپور، پاسخ به پرسشهايي در مباني تئوريك دموكراسي ديني و تفاوتهاي مردم سالاري اسلام با ليبرال دموكراسي است. در اين پرسش و پاسخ 27 دقيقهاي كه به مقولات بنيادين در نسبت فلسفه سياسي اسلام با سكولاريزم، اختصاص دارد به پرسشهاي ذيل پرداخته شده است:
1. «دين»، نهادي اجتماعي در عرض ساير نهادها يا ولايت بر ساير نهادها؟
«دين» بعنوان باور عمومي در عرصه «نهادسازي طبيعي»، مذهبي بودن در عرصه خصوصي و مسائل اجتماعي غيرحكومتي؟
آيا دين، منشأ مشروعيت و حقانيت در عرصه عمومي است؟
تفاوت «لائيسيته» و «سكولاريزم» و مفهوم سكولاريزاسيون نهادهاي اجتماعي ؟
تفكيك حوزه «عقل» از «ايمان» و تأثير آن در تفكيك «دولت» از «دين»؟
سكولار شدن عقل، علم و سپس حقوق، اخلاق و حتي معنويت و تأثير آن در دينزدايي از عرصههاي اجتماعي و حكومتي
خط قرمزهاي «ليبرال دموكراسي» در انتخابات: خرد جمعي؟ حقوق اكثريت؟ يا منافع «اليگارشي سرمايهداري»؟!!
«تفكيك ظاهري قوا» و تمركز واقعي همه قدرت در كمپانيهاي سرمايهداري آتوريته «سرمايهداري» بجاي «شريعت»!
پدرخواندهها و انتخابات دوحزبي در «ليبرال دموكراسي»: نهادينهسازي و قانوني شدن «اقتدارگرايي پنهان»
تقابل «عقيده» با «عقل»!!
محكمات و جزميات «ليبرال سرمايهداري» و برخوردهاي دوگانه با علم، آزادي، حقوق بشر، دموكراسي و...
آيا ضعفهاي خود را بنام غربستيزي ميتوان توجيه كرد؟!!
In the name of Allah, the Beneficent, the Merciful
Say: He, Allah, is One
Allah is He on Whom all depend
He begets not, nor is He begotten
And none is like Him